Iets over mijzelf


De dichter luistert naar zijn muziek,
schilderij van Jet Nijkamp uit 2005

Ik ben Co Woudsma, dichter en poëziedocent.

Op 21 december 1960, in het holst van de langste nacht van het jaar, zag ik het levensdonker. In Weesp, waar ik altijd ben gebleven. Ik heb zelfs altijd in mijn geboortehuis gewoond.

Ik schrijf al sinds 1967 gedichten, maar pas in 1988 besloot ik me echt op het dichten toe te gaan leggen. In 1992 voltooide ik de vierjarige deeltijdopleiding van Schrijversvakschool ’t Colofon.

Vanaf 1992 publiceer ik regelmatig gedichten in literaire tijdschriften. Werk van mij heeft in De Revisor, De Tweede Ronde, Maatstaf, Hollands Maandblad, Raster, Bunker Hill en Tirade gestaan.

In 1997 verscheen bij De Bezige Bij mijn eerste dichtbundel, Viewmaster.

Samen met filosoof Klaas Rozemond en tekenaar Jet Nijkamp maakte ik het boek Filosofie voor de zwijnen, dat in 2004 door Veen Magazines werd uitgegeven.

In 2005 verscheen mijn tweede dichtbundel, Geluksinstructies, weer bij De Bezige Bij.

In 2009 verscheen bij Veen Magazines het tweede boek dat ik samen met Klaas en Jet maakte: Het aardse leven.

In juni 2015 verscheen mijn derde dichtbundel, Hoogste zomer, als vanouds bij De Bezige Bij.

Vrij kort na het voltooien van mijn studie aan ’t Colofon ben ik begonnen met het beoordelen van literaire manuscripten en het geven van dichtles.

Van 1994 tot 2009 beoordeelde ik manuscripten (poëzie, verhalend proza en non-fictie) voor Scriptplus. In de loop van de tijd ging ik steeds vaker als kleine zelfstandige literaire manuscripten beoordelen.

Van 1995 tot 2012 was ik ‘corrigerend docent’ van de cursus Gedichten schrijven van de LOI.

In 1998 begon ik poëzieles te geven aan Schrijversvakschool ’t Colofon (na een herstart ‘Schrijversvakschool Amsterdam’ geheten). Dit werk heb ik met veel plezier twaalf jaar gedaan. Later, in 2013, begeleidde ik in dienst van de Schrijversvakschool een vierdejaarsstudente.

In 1998 begon ik ook als zelfstandige dichtles te geven. Eerst vooral ‘in het land’, aan groepjes geïnteresseerden, later steeds vaker ook individueel via het internet.

Mond-tot-mondreclame bleek meestal heel effectief te zijn. Maar zelfs ik ben er inmiddels achter dat je als hedendaagse (kleine) ondernemer niet meer zonder website kunt.

In 2007 nam ik samen met dichteres Patty Scholten het initiatief tot het oprichten van het Dèr Mouwgenootschap, dat tot doel heeft het werk van de grote Nederlandse dichter en filosoof Johan Andreas dèr Mouw (1863-1919) in binnen- en buitenland veel bekender te maken dan het nu is.